Erven
Wacht niet tot later. Regel het goed nu jij het voor het kiezen hebt. Profiteer er zelf ook van, want je doet het niet alleen voor je erfgenamen. Er kan meer dan je denkt. In een check-up gesprek nemen we alles door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Waar kunnen we je mee helpen?
Wat is jouw testament-moment?
Een eerste (klein)kind, nieuwe liefde, snelle groei van je vermogen of een stukgelopen relatie. Het zijn momenten die ervoor zorgen dat je testament een update nodig heeft. Het is verstandig om eens in de vijf jaar je testament te bekijken. Er zijn namelijk meer testament-momenten dan je realiseert.
Maak vrijblijvend een afspraak:
Een erfenis, wat nu?
Komt er iemand in je omgeving te overlijden, dan wordt de nalatenschap verdeeld. Dit kun je zelf doen, maar ons notariskantoor kan je ook van dienst zijn. Zorg er in ieder geval voor dat er niet meer schulden dan bezittingen zijn. Er gelden namelijk strenge regels. Zie je ze over het hoofd, dan moet je mogelijk nog schulden van de overledene uit je eigen zak betalen.
Alles over het wel of niet aanvaarden van een erfenis, het afwikkelen ervan, de kosten en de rol van de notaris:
Testament
Als je niets regelt, dan wijst de wet uit wie je erfgenamen zijn. Houd je liever zelf de regie, leg dan jouw laatste wens vast en zorg ervoor dat het goed geregeld is voor jouw nabestaanden. Hiervoor stel je een testament op bij de notaris.
Lees meer over wat de mogelijkheden zijn met een testament:
Je testament is privé
Als jij dat niet wilt, dan zal niemand je testament inzien zolang je leeft. Zelfs je partner en kinderen niet. De notaris heeft een geheimhoudingsplicht en praat er dus met niemand over.
Maak vrijblijvend een afspraak. We bespreken de mogelijkheden en leggen het vast in je testament.
Met dit document bereid je het gesprek alvast voor:
Afspraak makenTestament wijzigen
Een testament kun je altijd aanpassen. Je herroept dan je oude versie. Hiervoor is het niet nodig om terug te gaan naar de notaris die de vorige versie heeft opgesteld. Je testament wordt geregistreerd in het Centraal Testamenten Register (CTR) en de oude versie komt te vervallen.
Digitale nalatenschap
Wat gebeurt er na jouw overlijden met je Facebook, Twitter, LinkedIn en andere online accounts? Ook deze zaken leg je bij de notaris vast, zodat je na jouw overlijden niet digitaal voortleeft.
Bij ons notariskantoor kun je jouw digitale nalatenschap met een social media testament of digitale kluis regelen. Daarin geef je aan welke online profielen je hebt, je gebruikersnamen en wachtwoorden. Ze kunnen worden verwijderd of misschien kies je voor een gedenkpagina. Daarnaast geef je aan wie dit gaat regelen, een nabestaande of de notaris.
Steeds meer platforms bieden de mogelijkheid om aan te geven wat er na jouw overlijden met je account moet gebeuren en wie het mag regelen. Vergeet dit niet in te stellen. Het voorkomt gevoelige situaties voor je nabestaanden.
Voogdij
Je staat er liever niet bij stil, maar wat gebeurt er met jullie kinderen als je partner en jij er plotseling niet meer zijn?
Heb je dit niet geregeld, dan benoemt de rechter een voogd over de kinderen. Benoem je in jouw testament een voogd, dan bepaal je zelf wie de zorg over jullie kinderen voortzet.
Estate planning
Met een goede estate planning zorg je ervoor dat jouw opgebouwd vermogen zo voordelig mogelijk bij je erfgenamen terechtkomt.
Ons kantoor kan voor de fiscale en juridische begeleiding van jouw vermogen zorgen, voor nu en in de toekomst. Het geeft jou rust, want je weet dat alles goed geregeld is.
Er is veel mogelijk met de juiste planning. Nu of in de komende jaren al (op papier) schenken, we kijken naar je testament, hoe je jouw leven samen met je partner hebt geregeld en nog veel meer. Het komt in een estate planningsadvies te staan dat we in goed overleg kunnen uitvoeren.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak vrijblijvend een afspraak.
Schenken
Buiten de notaris om kun je ook schenken, maar schenken met een notariële akte geeft zekerheid. Je behoudt zeggenschap over je schenking en het bied je mogelijk ook een belastingvoordeel.
Je wilt waarschijnlijk dat jouw schenking goed wordt besteed? Je kunt bijvoorbeeld vastleggen dat je (klein)kind 18 jaar moet zijn voordat het geld vrij komt en dat het geld alleen aan bijvoorbeeld de studie of een eigen huis mag worden besteed.
Heb je het geld toch zelf nodig, dan kun je de schenking terugdraaien. Is de relatie met je schoonkinderen niet zo goed, dan kun je hen uitsluiten en schenk je slim, dan betaal je minder vermogensbelasting.
Regelen na overlijden
Als je erft of in een testament van een overledene tot executeur bent benoemd, dan ben je betrokken bij de afwikkeling van de erfenis. Ons notariskantoor kan je helpen bij de afwikkeling.
Verklaring van erfrecht
Is het voor het afwikkelen van een nalatenschap nodig om over de bankrekeningen van de overledene te beschikken of een levensverzekering uit te laten betalen, dan heb je een verklaring van erfrecht nodig.
Ons notariskantoor kan een verklaring van erfrecht opmaken. We verzamelen hiervoor de nodige gegevens. Zo kijken we in het Centraal Testamenten Register of er een testament is en we gaan bij de Burgerlijke Stand na of de overledene kinderen had. We geven dit voorrang zodat de verklaring van erfrecht er snel is.
Afwikkelen nalatenschap
Overlijd er een naaste, dan moet er veel geregeld worden. Je komt voor diverse keuzes te staan waarvan je niet altijd de gevolgen kunt overzien of verstand hebt.
Als notariskantoor kunnen we de afwikkeling van een nalatenschap begeleiden, zodat jij je op de verwerking van het verlies en je naasten kunt richten. Ook als je executeur bent, dan kunnen we je zaken uit handen nemen, zodat je moeilijke keuzes niet alleen hoeft te maken.