Wonen

Met een gerust hart een huis kopen of verkopen. We zorgen ervoor dat je weet waar je voor tekent. Van hypotheek tot erfpacht en de overdracht van je huis. Wil je voor de zekerheid jouw koopakte inschrijven? Betrek ons er in een vroeg stadium bij en voorkom teleurstellingen.

Een huis kopen of verkopen

Het kopen of verkopen van een huis doe je niet dagelijks en is een belangrijke beslissing in je leven. Een goede voorbereiding is daarom verstandig om problemen te voorkomen. Welke (juridische) stappen doorloop je, wat kun je verwachten en waar moet je op letten?

Jij mag als koper van een woning meestal zelf de notaris kiezen. De makelaar neemt jouw keuze op in de koopovereenkomst. Kies je voor Notariaat Van Leeuwen, dan staan we je stap voor stap bij. Met onderstaande brochures ben je al beter op de hoogte. Maak gerust een afspraak als je meer wilt weten.

Wat komt er nog meer kijken bij de (ver)koop van een woning? Koop je het huis alleen of samen? Legt één van jullie meer eigen geld in? Wie blijft er in het huis wonen bij overlijden of een scheiding? Deze en nog veel meer vragen doorlopen we in ons voorgesprek, want mogelijk is het verstandig om direct je testament, samenlevingscontract, partnerschap- of huwelijkse voorwaarden op te stellen of aan te passen.

Meer informatie? Download de brochure: 

Levering woning

Laat jij je bij de aankoop van je woning ondersteunen door ons notariskantoor, dan kun je onder andere het volgende van ons verwachten:

 • Het beoordelen van de koopovereenkomst
 • Het opstellen van de leverings- en hypotheekakte
 • De controle van jouw identiteit en die van de verkoper
 • Het bewaken van de financiële afwikkeling richting bank en verkoper
 • De ondertekening op ons kantoor van de diverse aktes
 • Het registratie van de woning en hypotheek in het kadaster
 • Het regelen van de betaling van de overdrachtsbelasting.

Maak nu een afspraak voor een zorgeloze woningoverdracht!

Hypotheek (oversluiten)

Ben je op zoek naar een betrouwbare en deskundige notaris voor je hypotheek? Ons notariskantoor bied je professioneel advies en ondersteuning bij het passeren van je hypotheekakte. Wij zorgen ervoor dat je begrijpt wat je tekent en begeleiden je stap voor stap door het proces.

Ook wanneer de overdracht van je huis via een andere notaris verloopt, kunnen wij het proces rondom de hypotheekakte verzorgen. Neem vandaag nog contact op en bespaar jezelf tijd en zorgen. Onze jarenlange ervaring en expertise staan garant voor een snelle, efficiënte en soepele afhandeling.

Familie hypotheek

Bij de bank moet je aan strenge voorwaarden voldoen. Daarom zien we steeds vaker ouders die uitkomst bieden met behulp van een familiehypotheek. Je leent dan niet van de bank, maar van je ouders. Zij krijgen rente van jou en als je de afspraken goed vastlegt, levert ook het lenen bij de ‘familiebank’ een belastingvoordeel op. Wij stellen de leningovereenkomst voor je op en adviseren je stap voor stap.

Inschrijven koopovereenkomst

Als je meer zekerheid wilt, dan kun je de koopovereenkomst van je woning door ons notariskantoor laten inschrijven bij het kadaster. Je bent dan als koper 6 maanden beschermd tegen situaties die na het tekenen van het koopcontract ontstaan. Denk dan aan:

 • Hogere biedingen op de woning
 • Het faillissement, onder bewind of curatele stellen van de verkoper
 • Latere beslagleggingen op de woning
 • Een huurder die het huis is gaan bewonen

Voor de bescherming is het belangrijk om te beseffen dat de overdracht van de woning binnen 6 maanden na het inschrijven van de koopovereenkomst plaatsvindt.

Opstellen koopovereenkomst

In de meeste gevallen stelt de makelaar de koopovereenkomst, het koopcontract, op. Is er geen makelaar betrokken, laat het koopcontract dan door ons opstellen.

Als notaris zijn we onafhankelijk en onpartijdig. Stel je de overeenkomst zelf op, dan zie je al snel belangrijke zaken over het hoofd. Wij hebben de juridische kennis om jullie stap voor stap te begeleiden, want een probleemloze overdracht van jullie woning begint bij een goed koopcontract.

Omdat jullie voor de overdrachtsakte ook bij ons komen, kunnen we deze begeleiding tegen gunstige voorwaarden verzorgen. Maak direct een afspraak voor een goed advies.

‘Voorlopig koopcontract’

In de volksmond wordt wel gesproken over een voorlopig koopcontract. Pas op voor misverstanden, want alles wat je afspreekt met de verkoper, en waarvoor je tekent, is bindend zodra de ontbindende voorwaarden en de 3 dagen bedenktijd voorbij zijn. Het woord voorlopig wordt alleen gebruikt, omdat de woning nog niet officieel jouw eigendom is.