Leven

Samenwonen & trouwen. Leg het goed vast. Voor elkaar en jezelf, zodat je weet waar je aan toe bent. En stel je bent niet meer aanspreekbaar of wordt ziek? De wet regelt niet alles zoals jij het wilt. Met een goed advies regel je het voor je naasten en jezelf.

Samenlevingscontract

Samenwonen zonder trouwen of partnerschap? Leg je afspraken samen vast.

In een samenlevingsovereenkomst kun je van alles regelen. Welke spullen zijn en blijven privé en wat is van jullie samen? Dit leg je ook voor de schulden vast. Je kunt zelfs afspreken wie de boodschappen of het gas, water en licht betaalt. En wat moet er gebeuren met het huis, je pensioen of als jullie uit elkaar gaan.

Ons advies:

Neem de 5 stappen uit dit document → met elkaar door en maak een afspraak. In een voorgesprek brengen we al jullie wensen in kaart, je krijgt advies en we stellen een samenlevingsovereenkomst op. We begeleiden jullie stap voor stap, zodat het goed geregeld is.

Lees meer over alles wat je kunt regelen rondom samenwonen, trouwen en uit elkaar gaan:

Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Je wilt er niet aan denken dat het fout gaat, maar niet alleen daarvoor stel je voorwaarden op. Ook als je niet twijfelt zijn huwelijkse voorwaarden geen overbodige luxe.

Sinds 1 januari 2018 is het huwelijksvermogensrecht gewijzigd. Ben je voor die datum getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan en heb je geen voorwaarden opgesteld, dan blijven al jullie bezittingen en schulden van jullie beiden, ieder voor de helft. Het blijft in veel situaties belangrijk om goede afspraken te maken. Niet alleen wanneer een van jullie ondernemer is.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Maak direct een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Het blijft in veel situaties belangrijk om goede afspraken te maken.

Wie neemt de belangrijke beslissingen voor jou? Jessica legt het uit.

Levenstestament & volmacht

Stel je krijgt een ongeval en raakt in coma of wordt ziek en kunt zelf niet meer handelen. Wie zorgt er dan voor de huur of betaling van je hypotheek? Wie neemt de beslissing over de medische handeling die je moet ondergaan? Je legt het vast in een levenstestament.

Niet te verwarren met een testament. Een testament werkt pas als je overlijdt, terwijl een levenstestament tijdens je leven werkt.

Meestal bestaat een levenstestament uit twee volmachten: een voor de financiële belangen en een voor de medische en persoonlijke zaken. Je kunt het ook los vastleggen in een notariële volmacht of in het levenstestament alleen de financiële volmacht regelen.

Bekijk de checklist

Lees meer over het levenstestament, de volmacht en het testament: